AROMAMASAŽA

Cvijet svojim mirisom kao da  objavljuje cijelom svijetu da je plodan, dostupan i poželjan. Njegovi tučci puni su slatkog nektara kojim će privući pčele, a mirisom vabi  ljude da priđu i uživaju u njegovoj ljepoti, obliku, boji i aromi. Miris cvijeća podsjeća nas na plodnost, želju, životnu snagu, optimizam, očekivanja i strastven cvat mladosti. Mi udišemo njegovu opojnu aromu, i bez obzira na to kojih smo godina, osjećamo se mladi i spremni na izazove.

 

„Miris je uvjerljiviji od riječi, izgleda, osjećaja i volje. Od uvjerljive snage mirisa ne možemo se obraniti. On ulazi u nas poput zraka u naša pluća, ispunjava nas, prožima, protiv njega ne postoji sredstvo.“  (P.Süskind)

 

Zamislite se u prostoriji u kojoj su prigušena svijetla, svira lagana i tiha glazba. Vi ste u prijateljskim rukama koje vas maze nježnim i polaganim pokretima. Oko vas se širi opojan i raskošan, a u isto vrijeme sasvim nenametljiv i prirodan miris jasmina, lavande, citrusa ili slatke vanilije… U trenu ste spremni pretvoriti se u dijete koje je nekad trčalo kroz polja lavande dok je provodilo ljeto u Dalmaciji, ili će vam se u mislima ukazati lice vaše majke koja vas je znala razveseliti svojim kolačima od naranče. A možda se sjetite i neke stare, prve ljubavi, koja je nosila parfem s upečatljivom notom jasmina.

 

Posljedica masaže može biti osjećaj radosti, a možda vas obuzme želja za plačem. I jedno i drugo je savršeno uobičajeno i prirodno, jer će vas ova vrsta  masaže potpuno opustiti, pa je tijekom nje moguće doživjeti  izrazito emotivno iskustvo. Tijekom ove vrste masaže moguće je doživjeti i izrazito emotivna iskustva do kojih dolazi uslijed potpune opuštenosti, jer počinje raditi naša podsvijest. Moguće je da doživite osjećaj radosti, osjećaj tuge,  ili bilo koju drugu emociju koja vas može potpuno obuzeti. Prepustite se tim osjećajima i pustite da prođu. To su uobičajena stanja s kojima se susreće svaki aromaterapeut.

 

Aromamasaža je vrsta masaže tijekom koje će se maser poslužiti eteričnim uljima. Eterično ulje sadrži srž ili esenciju biljke, a kombinira se sa baznim uljem, ovisno o stanju i vrsti kože. Također, ovisno o raspoloženju koje želimo postići kod osobe. Primjerice; ulja citrusa su odlična za razbuđivanje, a ulje lavande je neizostavno kad osobu želimo opustiti. Ne kaže se uzalud: “Ako je ruža miris srca, onda je lavanda miris duše.”

 

Trajanje tretmana 60 minuta.

 

 

AROMATERAPIJA je vrsta alternativne medicine koja koristi snagu eteričnih ulja kako bi se utjecalo na  zdravlje, psihu i raspoloženje. Osim eteričnih ulja, koriste se apsoluti, bazna ulja, hidrolati…

 

Kada radimo aromamasažu, (a to je najčešći način dermalne primjene aromaterapije), rabimo bazna ulja u koja ide određena količina kapi eteričnih ulja. Koncentraciju će odrediti aromaterapeut – maser, nakon razgovora sa osobom. Slijedi opuštajuća masaža odabranom mješavinom.

 

Davatelj masaže uspostavlja kontakt s primateljem, polažući ruke na njegovo tijelo, i uspostavljajući prijateljski odnos. Terapeut usklađuje svoje disanje s osobom,  i daje potrebno vrijeme da se usklade energije između terapeuta i osobe. Pokreti su lagani i spori, jer je cilj potpuno opuštanje koje se postiže kroz djelovanje dodira i esencija mirisa. Pokretima ruku aktiviramo osjet dodira. Postiže se psihološki učinak bijega od svakodnevnice, stresa i užurbanog života. Uporabom esencijalnih ulja aktivira se i naša podsvijest. Aroma eteričnih ulja putem osjeta mirisa stiže do našeg mozga i djeluje na hipotalamus, koji  je odgovoran za našu podsvijest, a mirisni podražaj onda aktivira i veliki mozak, koji je odgovoran za svjesno mišljenje. Mirisni podražaji dolaze prvo do podsvjesne razine, a tek onda ih naša svijest raspoznaje. Pod utjecajem eteričnih ulja, naš mozak počinje lučiti serotonin, endorfine i adrenalin.

 

Pažljivom masažom i biranim uljima opuštamo umorno i bolno tijelo, pomažemo tijelu da samo započne proces izlječenja, otvaramo put samospoznaji i samoiscjeljenju, prenosimo na osobu osjećaj da nam je stalo, i da je zaštićena u našim rukama. Ohrabrujemo osobu i potičemo osjećaj samopoštovanja.

 

Ova vrsta masaže se može preporučiti svima, a posebno je pogodna za osobe koje su pod jakim stresom, i kojima treba dodatni poticaj za opuštanje. Učinkovita je kod tegoba koje vežemo uz stres, nesanicu, glavobolje, probavne tegobe, predmenstrualni sindrom (PMS), bolove u leđima, i slično.

 

Prirodna eterična ulja koja koristimo tijekom masaže možemo podijeliti na cvjetne mirise, citrusne mirise, i drvenaste ili smolaste mirise. Svako od tih ulja ima specifično djelovanje:

 

  • cvjetni mirisi potiču koncentraciju i odlično osvježavaju, a posebno su učinkoviti kad je potrebno njegovati masnu kožu,
  • citrusna ulja uravnotežuju rad živčanog sustava i njeguju zrelu kožu,
  • dok drvenasti mirisi stabiliziraju našu psihu, poboljšavaju cirkulaciju i regeneriraju stanice.

 

Više informacija o svojstvima pojedinih eteričnih ulja možete naći u odjeljku AROMATERAPIJA

 

 

 

 

Kutak Vital

 

suric

Pitanje:
Petar,37 godina,imam u zadnje vrijeme zatiljne...

Odgovor:
Dr Šurić:To što navodite, govori da je uzrok Vaših...

Sva pitanja za Dr. Šurića >>

 

novaja_ed

Pitanje:
Mislim da imam problema u komunikaciji...

Odgovor:
Zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga…

Sva pitanja za mr.sc Nedu Fleur >>

Newsletter

Sviđa Vam se…