Aromamasaža

Cvijet svojim mirisom kao da  objavljuje cijelom svijetu da je plodan, dostupan i poželjan.

Njegovi tučci puni su slatkog nektara kojim će privući pčele, a mirisom vabi  ljude da priđu i uživaju u njegovoj ljepoti, obliku, boji i aromi.

 

Miris cvijeta podsjeća nas na plodnost, želju, životnu snagu, optimizam, očekivanja i strastven cvat mladosti.

Mi udišemo njegovu opojnu aromu i bez obzira na to kojih smo godina, osjećamo se mladi i spremni na izazove…

 

„Miris je uvjerljiviji od riječi, izgleda, osjećaja i volje. Od uvjerljive snage mirisa ne možemo se obraniti. On ulazi u nas poput zraka u naša pluća, ispunjava nas, prožima, protiv njega ne postoji sredstvo.“  (P.Süskind)

 

Zamislite se u prostoriji u kojoj su prigušena svijetla, svira lagana i tiha glazba. Vi ste u prijateljskim rukama koje vas maze nježnim i polaganim pokretima. Oko vas se širi opojan i raskošan, a u isto vrijeme sasvim nenametljiv i prirodan miris jasmina, lavande, citrusa ili slatke vanilije… U trenu ste spremni pretvoriti se u dijete koje je nekad trčalo kroz polja lavande dok je provodilo ljeto u Dalmaciji ili će vam se u mislima ukazati lice vaše majke koja vas je znala razveseliti svojim kolačima od naranče.

A možda se sjetite i neke stare, prve ljubavi koja je nosila parfem s upečatljivom notom jasmina…

 

Posljedica masaže može biti osjećaj radosti, a možda vas obuzme želja za plačem. I jedno i drugo je savršeno uobičajeno i prirodno, jer će vas ova vrsta  masaže potpuno opustiti. Tijekom ove vrste masaže moguće je doživjeti i izrazito emotivna iskustva do kojih dolazi uslijed potpune opuštenosti, jer počinje raditi naša podsvijest, i moguće je da doživite osjećaj radosti, osjećaj tuge, ili bilo koju drugu emociju koja vas može potpuno obuzeti. Prepustite se tim osjećajima i pustite da prođu. To su uobičajena stanja s kojima se susreće svaki aromaterapeut.

 

Aromamasaža je vrsta masaže tijekom koje će se maser poslužiti eteričnim uljima. Eterično ulje sadrži srž ili esenciju biljke,  a kombinira se sa baznim uljem ovisno o stanju i vrsti kože, te također, ovisno o raspoloženju koje želimo postići kod osobe. Primjerice; ulja citrusa su odlična za razbuđivanje, a ulje lavande je neizostavno kad osobu želimo opustiti. Ne kaže se uzalud: “Ako je ruža miris srca, onda je lavanda miris duše.”

 

Trajanje tretmana: 60 minuta.

 

 

AROMATERAPIJA je vrsta alternativne medicine koja koristi snagu eteričnih ulja kako bi se utjecalo na  zdravlje, psihu i raspoloženje. Osim eteričnih ulja, koriste se apsoluti, bazna ulja, hidrolati…

 

Kada radimo aromamasažu, (a to je najčešći način dermalne primjene aromaterapije), rabimo bazna ulja u koja ide određena količina kapi eteričnih ulja. Koncentraciju će odrediti aromaterapeut – maser nakon razgovora sa osobom…  Slijedi opuštajuća masaža odabranom mješavinom.

 

Davatelj masaže uspostavlja kontakt s primateljem polažući ruke na njegovo tijelo,  uspostavljajući prijateljski odnos. Terapeut usklađuje svoje disanje s osobom  i daje potrebno vrijeme da se usklade energije između terapeuta i osobe.

Pokreti su lagani i spori, jer je cilj potpuno opuštanje koje se postiže kroz djelovanje dodira i esencija mirisa. Pokretima ruku aktiviramo osjet dodira.Postiže se psihološki učinak bijega od svakodnevnice, stresa i užurbanog života. Uporabom esencijalnih ulja aktivira se i naša podsvijest. Aroma eteričnih ulja putem osjeta mirisa stiže do našeg mozga i djeluje na hipotalamus koji  je odgovoran za našu podsvijest, a mirisni podražaj onda aktivira i veliki mozak koji je odgovoran za svjesno mišljenje.

Mirisni podražaji dolaze prvo do podsvjesne razine, a tek onda ih naša svijest raspoznaje. Pod utjecajem eteričnih ulja naš mozak počinje lučiti serotonin, endorfine i adrenalin.

 

Pažljivom masažom i biranim uljima opuštamo umorno i bolno tijelo, pomažemo tijelu da samo započne proces izlječenja, otvaramo put samospoznaji i samoiscjeljenju, prenosimo na osobu osjećaj da nam je stalo i da je zaštićena u našim rukama, ohrabrujemo ju i potičemo osjećaj samopoštovanja.

 

Ova vrsta masaže se može preporučiti svima, a posebno je pogodna za osobe koje su pod jakim stresom i kojima treba dodatni poticaj za opuštanje. Učinkovita je kod tegoba koje vežemo uz stres, nesanicu, glavobolje, probavne tegobe, predmenstrualni sindrom (PMS), bolove u leđima, i mnoge druge  tegobe.

 

Prirodna eterična ulja koja koristimo tijekom masaže možemo podijeliti na cvjetne mirise, citrusne mirise i drvenaste ili smolaste mirise. Svako od tih ulja ima specifično djelovanje:

 

  • cvjetni mirisi potiču koncentraciju i odlično osvježavaju, a posebno su učinkoviti kad je potrebno njegovati masnu kožu,
  • citrusna ulja uravnotežuju rad živčanog sustava i njeguju zrelu kožu,
  • dok drvenasti mirisi stabiliziraju našu psihu, poboljšavaju cirkulaciju i regeneriraju stanice.

Više informacija o svojstvima pojedinih eteričnih ulja možete naći u odjeljku AROMATERAPIJA i odjeljku  Primjena eterićnih ulja u masaži

 

 

 

Kutak Vital

 

suric

Pitanje:
Petar,37 godina,imam u zadnje vrijeme zatiljne...

Odgovor:
Dr Šurić:To što navodite, govori da je uzrok Vaših...

Sva pitanja za Dr. Šurića >>

 

novaja_ed

Pitanje:
Mislim da imam problema u komunikaciji...

Odgovor:
Zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga…

Sva pitanja za mr.sc Nedu Fleur >>

Newsletter

Sviđa Vam se…