AROMATERAPIJA

 

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja kako bi se uravnotežilo i unaprijedilo zdravlje tijela, uma i duha.

 

Radi se o holističkoj terapiji koja se oslanja na čudesno i suptilno djelovanje koncentrirane snage ljekovitih biljaka, a koja je postala jako popularna posljednjih godina.

 

Ona je dio fitoterapije, discipline koja u svrhu očuvanja zdravlja,  liječenja i prevencije bolesti koristi različite biljke, dijelove biljaka i ekstrakte koji su dobiveni različitim metodama ekstrakcije.

 

Srce aromaterapije su eterična ulja, nemasne i lako hlapljive tekućine intenzivnog mirisa.

 

Osobe koje se bave aromaterapijom moraju biti educirane o znanjima iz fiziologije i anatomije tijela, a potrebno je i dosta  znanja o kemiji, farmakologiji i svojstvima svake pojedine biljke kako bi se aromaterapijom mogli postići optimalni učinci.

 

Eterična ulja se mogu koristiti:

 

 • dermalno (masaža, oblozi, kupke),
 • inhalacijom,
 • unutarnjom primjenom (oralna, rektalna i vaginalna primjena).

Uzmite u obzir da je ovo posljednje rezervirano samo za liječnike i farmaceute koji posjeduju znanja o aromaterapiji. Ljudi bez medicinske naobrazbe koriste dermalnu primjenu i inhalacije. Budite uvijek oprezni i raspitajte se o tretmanima koji vam se nude. Ukoliko vam se čini da terapeut ili kozmetičar nema dovoljno znanja uvijek je bolje preskočiti takav tretman.

 

Aromaterapeut će porazgovarati o problemima koje imate (psihičkim ili fizičkim) te odrediti vrstu terapije samo za vas, potpuno prilagođenu vama i vašem stanju.

 

Ukoliko se radi o stresu i napetosti, preporuka će svakako biti masaže, a uz to terapeut će vam pripremiti ulja za kupke sa sojinim vrhnjem ili  kupke na bazi krupne jadranske morske soli u koju su dodana eterična ulja i suhe biljke, tako da tretmane  možete nastaviti provoditi i kod kuće.

 

Osim takve dermalne primjene, kod stresa je  učinkovito  mirisima eteričnih ulja oplemeniti prostor u kojem živimo ili radimo (bilo da u tu svrhu koristimo keramičke lampice ili difuzere).

Lampica je dostupnije sredstvo s obzirom na cijenu i sredstvo koje je dovoljno učinkovito, ali ono na što se mora obratiti pozornost je da dio lampice u koji stavljamo vodu (u koju ćemo dodavati ulja) bude dovoljno velik da može primiti decilitar vode.

 

Korištenje eteričnih ulja u aroma lampi je osobito pogodno u zimskim mjesecima kad može pružiti podršku u borbi protiv gripe i zaraza koje se prenose kapljičnim putem.

Određena eterična ulja imaju jako antibakterijsko djelovanje, pa u skladu s tim možemo ih koristiti pri izradi sapuna (higijena ruku je osobito važna). U nedostatku sapuna (izleti i sl.)  preporučljivo je uza sebe imati hidrolat sa dodatkom eteričnih ulja u bočici (odlično dezinficirajuće sredstvo). Na radnom mjestu možemo upaliti eteričnu lampicu i kapnuti nekoliko kapi eukaliptusa, paprene metvice ili lovora (ulje lovora odlično pročišćava zrak…)

 

Ukoliko nas muči zimska depresija  uzrokovana tmurnim vremenom i nedostatkom svjetlosti, eterična ulja i tu pomažu: svježa ulja citrusa ugodno će osvježiti prostor i unijeti dašak mediteranskog sunca i topline.

Citrusna ili kako ih još zovemo “dječja” ulja učinkovito podižu raspoloženje u nevesele zimske dane; mandarina, naranča, limun i grejp.

 

Kod prehlada možemo si pomoći inhalacijama, bilo da radimo hladnu inhalaciju putem papirnate maramice na koju smo nakapali ulje, bilo da smo se odlučili za vlažnu inhalaciju uz pomoć pare.

 

Ukoliko se radi o bolnim dijelovima tijela; vrat, leđa, stopala parcijalne masaže su pun pogodak. Posebno učinkovite su ako se rade sa pravom mješavinom ulja, a aromaterapeut će nadopuniti terapiju losionima i kompresama koje možete primjenjivati i sami kod kuće.

 

Problemi s kožom mogu zahtijevati više vremena dok se ne otkrije prava kombinacija baznih i eteričnih ulja. Budući da postoje već znane i isprobane recepture vjerovatno će se prvo krenuti sa osnovnim mješavinama u već poznatim koncentracijama. Terapija se osim eteričnim uljima nadopunjuje  maceratima i hidrolatima. Iskusan aromaterapeut će za osobu pripremiti cijeli tretman;

 

 1. pripravak za čišćenje kože, peeling
 2. hidrolat ili losion za osvježenje kože
 3. kremu ili uljni koncentrat.

 

Dobro je redovito provoditi postupak čišćenja lica i tijela kvalitetnim peelingom.

Aromaterapija se može raditi preventivno ukoliko se radi o njezi kože koja zahtjeva pojačanu brigu tijekom zimskih mjeseci kada se koža pojačano isušuje, prhuta i guli, ili obrnuto ako je potrebna dodatna njega nakon ljetovanja. S druge strane, može se raditi na konkretnim kozmetičkim i zdravstvenim problemima, kao što je primjerice  hiperpigmentacija kože.

Aromaterapeut će odrediti vaš tip kože koji može i varirati ovisno o stanju organizma i  ovisno o godišnjem dobu.

 

Dobro je spomenuti i borbu protiv celulita, tog mrskog neprijatelja ženske ljepote. Eterična ulja tu rade čuda. Redovitom masažom postižu se relativno brzi rezultati, ali ipak treba vremena. Žene često očekuju da terapeut  u par dana ili nekoliko tjedana riješi problem kojeg su one zanemarivale mjesecima ili godinama, što je nerealno. Upotrebom kompresa, masaža, ulja i gelova, moguće je zagladiti kožu, ojačati vezivno tkivo, riješiti se tvrdokornog celulita i smanjiti obujam tijela za jedan ili dva konfekcijska broja.

 

Ovdje dajemo pregled ulja koja se često koriste,  prema njihovom djelovanju:

 

 • opuštajuće, spazmolitično, smirujuće djelovanje: lavanda prava, petit grain gorke naranče, petit grain mandarine, bosiljak, vetiver
 • podižu raspoloženje i razvedravaju: limun, mandarina, slatka naranča
 • limfotonici (anticelulitno djelovanje): borovica, cedar himalajski, cedar
 • razbuđuju i olakšavaju disanje: čajevac, ravensara, eukaliptus
 • regeneriraju kožu: ružmarin kemotip verbenon, sjeme mrkve
 • potiču cirkulaciju: ružmarin kemotip cineol, čempres
 • protiv gljivica i infekcija, izrazito ugodnog mirisa: palmarosa, geranij, timijan kemotip geraniol, čajevac

Uz ova, još je mnogo ulja koja aromaterapeut može kombinirati da bi riješio tegobu koju imate. Potrebno je  paziti da se ne kombinira više od 5 vrsta eteričnih ulja u baznom ulju.

Bazno ulje mora biti hladno prešano kako bi sačuvalo sva svoja ljekovita svojstva.

 

Bazna ulja koja se najčešće koriste su:

 • bademovo, sunockretovo, maslinovo, ulje koštica marelice, lješnjak, jojoba, ulje sjemenki grožda
 • na našem tržištu se mogu naći i nešto skuplja ulja kao što su: ulje argana, boražine, noćurka i ploda divlje ruže

Macerati:

 • na našem tržištu zastupljeni su i macerati, otopine biljaka u baznom ulju kao što je macerat nevena i macerat gospine trave

Ovo je bio kratak uvod u aromaterapiju, a u Terra Vitalu rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja. Obratite nam se s povjerenjem.

 

Trajanje tretmana je 90 minuta.

Kutak Vital

 

suric

Pitanje:
Petar,37 godina,imam u zadnje vrijeme zatiljne...

Odgovor:
Dr Šurić:To što navodite, govori da je uzrok Vaših...

Sva pitanja za Dr. Šurića >>

 

novaja_ed

Pitanje:
Mislim da imam problema u komunikaciji...

Odgovor:
Zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga…

Sva pitanja za mr.sc Nedu Fleur >>

Newsletter

Sviđa Vam se…