Kineska masaža

Tui Na masaža je vrsta tradicionalne kineske masaže koja se upotrebljava već 4000 godina.

Kineska masaža je još jedan naziv koji upotrebljavamo, budući da je uz akupunturu i liječenje biljnim pripravcima važan dio tradicionalne kineske medicine.

Možda je bolje koristiti izraz tretman, jer Tui Na je više od masaže; to je metoda manipulacije tijelom koja objedinjuje znanje o akupresurnim točkama kao i pokrete masaže.

Osobe koje su isprobale različite vrste orijentalnih tretmana, Tui Na opisuju kao kombinaciju shiatsu masaže i akupresure. Radi na tri stupnja; manipulira se mekim tkivom, istežu se kosti i omogućuje se bolji protok energije.

S vremenom se Tui Na udomaćila i u ostalim zemljama,  iako je način rada nešto modificiran. Kineski terapeuti koji rade ovaj tretman,  po načinu rada sličniji su kiropraktičarima, osteopatima ili fizioterapeutima.

Međutim, smisao ove vrste masaže, neovisno o tome gdje je maser koji ju izvodi dobio naobrazbu,  je uvijek isti. Cilj je uravnotežiti energiju u tijelu, jer po istočnoj tradiciji bolest nije ništa drugo nego blokada i neuravnoteženost energije u tijelu, a ta neuravnoteženost se onda manifestira i na fizičkoj razini.

Budući da se u Kini (i ostalim azijskim zemljama) prakticira holistički pristup, ovaj tretman djeluje višestruko: na tjelesnoj, psihičkoj i energetskoj razini.

Protok energije

Uzroci neuravnotežene energije mogu biti različiti:

 • umor, starenje, bolest, pretjeran gubitak težine, neuredan i nezdravi stil života.
 • Mentalni i emotivni stres imaju trenutni učinak na protok energije. U takvim situacijama protok nije ujednačen i slobodan, a kao takav  onda dovodi do napetosti mišića koji onda dalje pogoršavaju cirkulaciju krvi i energije.

Protok energije ne utječe samo na cirkulaciju krvi već  i na živce, hormone i limfni sustav koji moraju neometano raditi.

Energija se širi tijelom slijedeći pravce koje neki nazivaju kanalima, a neki meridijanima. Oni su povezani i sa našim vitalnim organima. Kad počinje nedostajati životne energije (Qi) potrebno je jačati oslabljeni meridijan, a kad postoji višak energije na nekom području terapeut nastoji manipulacijom smiriti hiperaktivni meridijan i uspostaviti ravnotežu.

Tijekom godina proučavanja i prakticiranja Tui Na masaže ustanovljene su  točne pozicije preko 300 akupresurnih točaka koje se protežu uz energetske meridijane.

Kad se opet uspostavi energetska ravnoteža tada su naš um i tijelo u skladu. Živčani sustav funkcionira, tijelo proizvodi hormone koji mu trebaju, a limfni sustav ispravno radi kao obrambeni mehanizam našeg tijela. Na taj način postajemo  zdraviji i lakše se borimo protiv bolesti.

To  je bit i ljepota kineske masaže. Može se djelovati preventivno. Kada je energija uravnotežena nastojimo je takvom održati i djelovati na način da do poremećaja ni ne dođe, a ukoliko se osoba javi kad već ima neku kroničnu bolest ili tegobu koja mu predstavlja problem, onda terapeut radi direktno na tom području i dovodi energiju natrag u ravnotežu.

To je velika prednost, jer osim relaksacije osoba dobiva i pomoć kod konkretnih zdravstvenih problema. Postupak pruža mogućnost rada na specifičnim tegobama.

Izvođenje

Sama ta činjenica se ogleda i u načinu rada. Izvođenje masaže je drugačije nego kod klasične masaže. Klasična masaža predviđa primjenu „fluidnih“ dodira i pokreta. Kretnje su povezane i gladi se po koži, a kod Tui Na masaže osim takve tehnike traže se i stimuliraju točke. Terapeut koristi  pritisak dlanovima i jagodicama prstiju,  ali može se poslužiti i laktom, koljenom ili stopalom.

Tui Na tretman koristi razne pokrete niz energetske kanale (meridijane), također i nježno protresanje, istezanje i razgibavanje zglobova čime se oslobađa protok energije.

Sama masaža je žustrija od klasične, a može se izvoditi na način da se osoba skine ili na način da osoba dođe u laganoj odjeći tj. tretira odjeven.

Preporuka;

Pripremiti laganu pamučnu odjeću, jer prirodni materijali ne ometaju protok energije.

Nikada nemojte doći na tretman odmah poslije jela, pričekajte najmanje sat vremena nakon obroka.

Tretman se izvodi na stolu.

Tui Na tretman se ne preporučuje u slučaju:

 • prijelomi, vanjske rane, hepatitis, upaljene vene
 • osobe koje boluju od tumora i tuberkuloze, kao ni trudnice
 • masaža trbuha ne smije se primjenjivati tijekom menstrualnog ciklusa

Ukoliko imate dvojbe  ili pitanja vezana uz kontraindikacije otvoreno i iskreno porazgovarajte sa svojim terapeutm koji će vam vezano uz vaš opis tegoba i općeg stanja vašeg  organizma savjetovati vrstu tretmana.

Posebno korisna za:

 • Kod kroničnih tegoba vezanih uz mišiće, zglobove i koštani sustav
 • Posebno je efikasna kod boli u zglobovima (artritis), išijasa, mišićnih spazama i kod boli u području vrata, ramena i leđa
 • Kod kroničnih stanja kao što su: nesanica, konstipacija, glavobolje (migrene) i napetosti uzrokovane stresom, problemi s koncentracijom
 • Koristi kod hormonalnih problema i problema s imunitetom, kod poremećaja cirkulacije
 • smanjuje rizik od pojave srčanih i moždanih bolesti

Osim toga, pojačan je i osjećaj vitalnosti, jer su nakon masaže mišići opušteni, a kronični bolovi su znatno umanjeni. Živčani sistem je prebačen u stanje potpune opuštenosti, čime se pospješuje proces  izlječenja  i stvara se osjećaj emotivne ispunjenosti.

Sam kraj masaže osobu ostavlja u stanju koje je istodobno i stanje opuštenosti i revitalizacije.

Dobrobiti i učinci Tui Na masaže su kumulativni, jer kroz  tretmane energetska ravnoteža i dobro zdravstveno stanje postaju pravilo, a ne izuzetak.

Kad se radi o ljudima koji imaju strah od akupunkuture, kineska masaža može biti odlična alternativa.

U  ponudi Terra Vitala su;

 1. Tui Na masaža cijelog tijela, uključujući glavu i lice, a  završava se istezanjem cijelog tijela.
  Tretman  traje  90 minuta.
 2. Tui Na parcijalna masaža, masaža leđa koja pomaže kod akutnih i kroničnih bolova.
  Tretman traje 45 minuta.
 3. Tui Na masaža lica, koristi se kod glavobolja, problema sa sinusima, nervoze, a primjenjuje se  za izglađivanje bora i pomlađivanje.
  Tretman traje 45 minuta.
 • ovisno o vašim preferencijama uz sugestiju terapeuta, izaberite onu vrstu koja vam najbolje odgovara

Kutak Vital

 

suric

Pitanje:
Petar,37 godina,imam u zadnje vrijeme zatiljne...

Odgovor:
Dr Šurić:To što navodite, govori da je uzrok Vaših...

Sva pitanja za Dr. Šurića >>

 

novaja_ed

Pitanje:
Mislim da imam problema u komunikaciji...

Odgovor:
Zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga…

Sva pitanja za mr.sc Nedu Fleur >>

Newsletter

Sviđa Vam se…