Manualna medicina – Kiropraktika

 

U ponudi imamo i tretmane kiropraktike,  koje za naše klijente izvodi renomirani stručnjak s područja manualne medicine doktor Ante Šurić.

 

Za sve koji su okrenuti prirodnim načinima liječenja, za sve koji žele izbjeći lijekove i injekcije, za osobe koje žele sačuvati zdravlje kroz prevenciju, ovo je odličan izbor!

 

kiro

 

Saznajte nešto više o našem suradniku doktoru Anti Šuriću…

 

Dr. Ante Šurić je liječnik opće prakse koji se profesionalno bavi i dopunom klasičnoj medicini – kiropraktikom, bioenergijom i radioestezijom, i koji već 15 godina manualnom medicinom liječi degenerativne i izvanzglobne reumatske bolesti.

Doktor Šurić je kiropraktiku usavršio kod profesorice Eve Rychlikove, docentice na Medicinskom fakultetu u Pragu, ali i kod Vjekoslava Bolkovca, hrvatskog majstora kiropraktike. Za svoje tretmane dobio je niz priznanja i zahvala, a tijekom rata je pružao liječničku i kiropraktičku pomoć  na bojišnici. Tretmani za hrvatske vojnike i prognanike bili su besplatni, pa između ostalog kao priznanje za svoju nesebičnu pomoć ima i Zahvalnicu 109. Vinkovačke brigade i Ureda za prognanike.

Izraz „alternativna medicina“ ne priznaje, jer je za njega medicina samo jedna, no priznaje i poštuje dopunske metode, navodeći kako nešto što se s uspjehom prakticira kroz tisuće godine može biti samo dobra stvar a ne loša. Naravno – samo ako se čovjek prepusti u ruke stručnjaka.

 

Prije tretmana doktor Šurić obavlja razgovor s pacijentom. Poželjno je imati medicinsku dokumentaciju za uvid u postojeće stanje. Ukoliko tretman kiropraktike nije pravi izbor za Vas preporuka će biti fizikalna terapija.

Ima li pacijent visoki tlak potrebno ga je smanjiti prije samog tretmana.

 

 

Kiropraktika je…

 

Kiropraktika ili manualna medicina je liječenje manipulacijom, poznata još od doba Hipokrata, koji je kao „otac medicine“ uvijek naglašavao da su mnoga oboljenja vezana direktno uz stanje kralježnice. On je govorio da je manipulacija kralježnice vrlo stara umjetnost liječenja i da ima vrlo visoko mišljenje o onima koji su prvi otkrili njen značaj, kao i o onima koji će slijediti ovaj prirodan način liječenja.

Kiropraktičar kod klijenta primjenom laganih ili naglih pokreta (manipulacija) radi na korigiranju položaja nekog zgloba.

Radi se o jednostavnom principu koji je razradio David Palmer, a koji počiva na činjenici da su bolesti koštanog i mišićnog sustava povezane s blokadama pripadajućih živaca ili dijelova živčanog sustava, koji se ručnim pritiscima mogu deblokirati. Kiropraktika se ne usredotočuje na simptome nego na pronalaženje mehaničkih disfunkcija, koje se onda najbolje ispravljaju upravo na isti način – mehaničkim putem.

Manje je poznato da je kiropraktika kao metoda liječenja pokazala odlične rezultate u prevenciji pojedinih degenerativnih promjena na samoj kralježnici, jer se i jednim odlaskom godišnje na tretman može odgoditi nastup gore spomenutih promjena koje na kraju dovode i do bolesti.

U Americi (gdje je kiropraktika prvi put i primjenjena 1895. godine) su vrlo brzo shvatili kakve efekte ima ovaj  način liječenja. Osiguravajuća društva brzo su spoznala da  tegobe koje službena medicina liječi tjednima, dobar kiropraktičar može riješiti kroz nekoliko tretmana.

 

U Americi taj način liječenja ima akademski status. Stručnjaci koji se obrazuju kod njih idu na studije koji traju 4 godine.

 

U Hrvatskoj je manualna medicina krenula službeno 1996. godine s postdiplomskim studijem fizikalne medicine za fizijatre u Zagrebu.

No prva znanja su se stjecala još i tijekom osamdesetih godina kada je u tadašnjoj Jugoslaviji Zavod za rehabilitaciju invalida iz Ljubljane organizirao dvotjedne tečajeve za specijaliste fizijatre i ortopede, pod vodstvom predavača iz Praga, doc.dr. E.Rychlikove.

U Hrvatskoj još vlada dosta velik skepticizam oko ovakvih načina liječenja i prevencije, radi neupućenosti i okrenutosti tradicionalnom načinu, ali moguće i radi velikog broja nadriliječnika koji svojim neznanjem mogu pacijentu učiniti i veliku štetu.

Kiropraktika se zasniva na znanjima neurologije, neurofiziologije, anatomije, funkcionalne anatomije i rendgenologije. Upravo radi toga dobro je raspitati se o tome kakva znanja posjeduje osoba kojoj idete na tretman.

 

 

 Kome koristi?

 

Kiropraktika ima široku primjenu, a  najčešće se koristi kad pacijent ima bolove u gornjem ili donjem dijelu kralježnice (lumboishialgija, diskopatija, prolaps diska, spondiloze, skolioze), kod uganuća udova, bolova u ramenima i ruci, bolova u laktu i gležnjevima, te kad se radi o migrenama uzrokovanim bolestima vratne kralježnice.

 

Kiropraktikom se rješavaju  sljedeće tegobe:

 

  • Cervikalni sindrom – prisutni su bolovi u vratnoj kralježnici koji se šire prema ramenima, lopaticama i prednjem dijelu prsnog koša. Karakteristični su i bolni mišići i slaba pokretljivost vrata.

 

  • Cervikocefalni sindrom – uzrokovan je degenerativnim promjenama u gornjem dijelu vratne kralježnice a simptomi mogu biti bol u zatiljku i vratu, glavobolja, vrtoglavica, šum u ušima i smetnje pri vidu.

 

  • Cervikobrahijalni sindrom – uzrokovan promjenama u donjem dijelu kralježnice, a kao posljedica pojavljuju se bolovi koji se šire kroz cijelu ruku, utrnulost, slabi osjeti i refleksi, te osjećaj pečenja i žarenja. To su tegobe koje su izražene tijekom spavanja radi nepovoljnog položaja glave i vrata.

 

  • Bolesti torakalne kralježnice (spondiloza, skolioza)

 

  • Lumbalni bolni sindrom – prema medicinskoj statistici, svaka treća osoba pati od ovog sindroma koji se zbog učestalosti još naziva i „bolest stoljeća“ ili „bolest civilizacije“. Karakterizira ga bol u donjem (lumbalnom) dijelu kralježnice. Uzroci su preopterećenost tog dijela kralježnice, dugotrajni nepravilni položaji pri kretanju i sjedenju, te slabost mišića. U to ubrajamo – lumbago, lumbosakralni sindrom, lumboishialgiju i herniju diska.

 

  • Bolesti koje spadaju u skupinu ekstraartikularnog reumatizma kao što su teniski lakat i sindrom bolnog ramena

 

  • Migrene i vrtoglavice uzrokovane promjenama na vratnoj kralježnici

 

Tretmanima se uklanjaju bolovi u vratu, vraća se pokretljivost vratnom dijelu kralježnice, nestaje osjećaj težine u vratnom dijelu i  bolovi koji se šire u ramena ili ruke, trnci u rukama ili nogama, te pacijent više ne pati od bolnog  dizanja, sjedenja i stajanja.

Kiropraktika kao metoda liječenja je vrlo uspješna kod degenerativnih i ekstraartikularnih reumatskih bolesti, no upalne reumatske bolesti nisu u domeni kiropraktike i ona se kod takvih stanja ne primjenjuje. Artroze  se ne liječe kiropraktikom.

Osobe koje žele prevenirati određene tegobe svakako bi se trebale posavjetovati i odraditi barem jednom godišnje preventivni tretman.

 

Rezervirajte  svoj termin i predbilježite se na vrijeme…

 

Informacije i rezervacije tretmana na telefon 01/2442 115.

 

Doktor Šurić tretmane obavlja u našem prostoru – Maksimirska 29, a prije dolaska treba rezervirati svoj termin na gore navedeni broj telefona.

Kutak Vital

 

suric

Pitanje:
Petar,37 godina,imam u zadnje vrijeme zatiljne...

Odgovor:
Dr Šurić:To što navodite, govori da je uzrok Vaših...

Sva pitanja za Dr. Šurića >>

 

novaja_ed

Pitanje:
Mislim da imam problema u komunikaciji...

Odgovor:
Zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga…

Sva pitanja za mr.sc Nedu Fleur >>

Newsletter

Sviđa Vam se…